Açıklama
Artvin yöresinin doğal bitki örtüsünde olan kestane ağacının çiçek özlerinin toplanmasıyla oluşturulan, özellikle iyileştirici ve antiseptik(mikroplara karşı koruması) olmasıyla bilinmektedir.
Ayrıca yanık tedavisinde, ülser, boğaz ve göz enfeksiyonlarında çok etkili olduğu klinik denemelerle kanıtlanmıştır.Tazeyken buruk ve acımsı tattadır. Nişasta, sakaroz, protein, kalsiyum, fosfor ve A vitamini zenginidir. Enerji verici özelliği nedeniyle sporculara ve büyüme çağındaki çocuklara önerilir.
Koyu kahve renkli, buruk, biraz acı, kestaneye özgü tadı vardır. Antiseptik özelliği en kuvvetli olan bal çeşididir. Kasları kuvvetlendirici kan dolaşımını düzenleyici, mid eve karaciğer yorgunluğunu giderici, bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar.
Özellikle mevsim değişikliklerinde bol miktarda kestane balı tüketilmelidir.
Özellikle akciğer ve bağırsak iltihaplarında önemli bir koruyucu vazifesi görür. Astım, bronşit rahatsızlıklarında daha sağlıklı nefes alınması noktasında önemli bir besin kaynağı olarak yüzyıllarca kullanılmaktadır.
Reviews
Henüz yorum yapılmamış